Избор на тръби за канализация – материал, диаметър и дебелина

Големият избор на различни видове тръби затруднява избора им. Трябва да се знаят предимствата на всеки вид, за да се направи правилният избор.

избор на тръби за канализация

Защо PVC тръбите са най-предпочитани

PVC тръбите са евтини, което е важно предимство. Но плюсовете при избора им са повече от един. Те са от материал, който не корозира, така че това е предимство пред чугунените тръби. От тук следва още един плюс – PVC тръбите се отличават с много добра херметичност, поради невъзможността за корозия.

Ще добавим гладкостта на вътрешната страна на тръбите от PVC. Това означава, че натрупването на мазнини и отпадъци, които запушват канала и периодично се налага отпушване на канализация, се затруднява. Така много рядко се случва да се стигне до запушване на тръбите.

Не на последно място, ще посочим и устойчивостта на PVC материала при ниски температури – поради това няма риск от деформации през зимните студове.

Един недостатък, който трябва да се вземе предвид, е това, че при протичането на вода в тръбите от PVC шумът се чува по-ясно, отколкото при дебелите чугунени тръби.

PVC тръби за канализация

снимка: http://remo-blog.ru

 

Чугунените тръби – предимства и недостатъци

Чугунените тръби се отличават с голяма здравина. Те издържат на голямо налягане. Освен това шумът от протичане на вода в тях е минимален и в това отношение имат предимство пред PVC тръбите.

Но цената на тръбите от чугун е по-висока. Освен това те са много по-тежки от PVC тръбите и затова поставянето им е по-трудно. Само една тръба може да тежи до 50 килограма.

Чугунените тръби отстъпват на PVC тръбите още в едно отношение – вътрешността им е грапава и това улеснява отлагането на мазнини и отпадъци.

чугунени тръби за канализация

снимка: http://remo-blog.ru/

 

Значението на избора на диаметър и дебелина

Диаметърът осигурява необходимата пропускателна способност. Но изборът на тръби с голям диаметър, за всеки случай, за да не се стигне до проблеми с протичането, не е правилен. Ова ще доведе до необходимост от повече място за разполагането им, което не винаги е оправдано, и до по-високи от необходимите разходи.

Изборът на диаметър на тръбите

Ето ориентировъчните оптимални диаметри на тръбите за важните места в дома:

  • за банята – ваната, душ кабината, мивката подходящ е диаметър от 40 до 50 мм
  • за тоалетната диаметърът на тръбата трябва да е 110 мм
  • за мивката в кухнята е достатъчен диаметър от 32 до 50 мм
  • за пералнята и съдомиялната са достатъчни тръби с диаметър 25 мм
  • за басейн диаметърът трябва да е между 200 и 300 мм.

Ако се колебаете при избора, обърнете се за съвет към специалисти по канализация.

Изборът на подходяща дебелина

Дебелината на тръбите се избира в зависимост от натоварването, на което ще бъдат подложени. Ако търсите тръби за вътрешна канализация, достатъчна е дебелина между 1,2 и 2,2 мм.

Както за вътрешна, така и за външна канализация са подходящи тръби клас SN4. При тях за диаметър 50 мм дебелината е 2,6 мм, а за диаметър от 110 мм е 3,2 мм.

А за участък от канализация с високо налягане подхождат тръби с възможно най-голяма дебелина – клас SN8. При тях например за диаметър 90 мм дебелината е между 3 и 6,6 мм.