Смяна на стари железни канализационни тръби

Канализацията е важна за отвеждане на мръсната вода. Затова канализационните тръби трябва да са здрави и да не се поддават на корозия, както се случва със старите метални тръби.

Затова собствениците на стари домове, канализацията на които е с метални тръби, се обръщат към специализирани фирми за смяна на старите тръби с PVC тръби. Ремонтът е сериозен и трябва да се извърши от професионалисти, за да не се получават проблеми впоследствие.

Смяна на стари железни тръби

Водещи и спомагателни отходни тръби

Ще започнем със спомагателните тръби за отвеждане на използваната мръсна вода. Те са вертикални, свързани са с отделни точки в дома, като мивката на кухнята, мивката в банята, тоалетната, ваната, и отвеждат отпадната вода към основните тръби, които са хоризонтални и свързват дома с уличната канализация.

ВИК ремонти София

Защо корозията на металните тръби крие сериозни рискове

Корозията забавя придвижването на водата, а това повишава риска от аварии. Затова в строителството вече не се използват метални тръби, когато се монтират канализационните тръбопроводи.

Смяна на тръби

Металните тръби имат кратък срок на годност

Най-вече поради корозията срокът за използване на металните тръби е до 20 години. Ако отвежданата вода е по-замърсена или отпадните води са в голямо количество, този срок е още по-кратък. В сравнение с металните тръби PVC тръбите имат срок на експлоатация най-малко 50 години.

ремонт на стар водопровод

Ако трябва да се сменят металните тръби в няколко свързани жилища

Ако живеете в блок и жилищата ви са свързани с общи метални канализационни тръби, трябва да имате предвид, че ако направите подмяната на тръбите отделно, това най-вероятно ще ви излезе по-евтино. Но ако се получи авария, налагаща смяна на старата канализация за няколко свързани жилища, такава смяна е неизбежна.

слагане на полипропиленови тръби

Какви разходи трябва да предвидите за смяната

Първо трябва да се демонтират тръбите. За целта трябва да се направи изкоп, за да се открият хоризонталните тръби. След самата смяна с полагането на новите PVC тръби изкопът трябва да се засипе.

смяна на ВиК тръбите

Срокът на годност на канализационните и на водопроводните инсталации

Водопроводните инсталации се износват по-бързо от канализационните. Но ако предвиждате смяна на старите метални тръби на едната инсталация, по-добре е да смените тръбите и в другата инсталация. Така наведнъж ще извършите смяната, няма да се налага да правите ремонти два пъти. Освен това обикновено се сменят вертикалните, спомагателните тръби. Но все пак, ако започнете смяна на вертикалните, а хоризонталните тръби също са метални, по-добре е да смените и тях.

 

PVC и полипропиленови тръби за канализация

PVC тръбите имат различни дължини, предлагат се и с различни диаметри. Издръжливи са, повреждат се само от агресивни химически продукти. Цената им е ниска, което ги прави много предпочитани.

Един недостатък на PVC тръбите е, че са крехки. Но ако се положат и монтират внимателно и се вземат мерки за предпазването им от удари, те служат дълги години.

Полипропиленовите тръби са с високо качество, но са и по-скъпи.

И при едните, и при другите пластмасови тръби е важно да се положат и монтират правилно.

 

Нов вид канализационни тръби – чугунени

Този вид тръби са нов вид, с допълнителни покритие отвътре. Те са много по-леки от старите метални, полагането и свързването им се извършват лесно. Ако решите да използвате тези предимства, потърсете нов тип чугунени тръби за канализацията ви.