Смяна на стари железни водопроводни тръби

Старите тръби, произведени от стомана и използвани за старите водопроводи, вече имат алтернатива, която ги е изместила с предимствата си. Тази алтернатива са полипропиленовите тръби. Те имат много по-голям срок на издръжливост.

смяна на стари железни тръби

Не само ремонт на проблемни участъци, но и смяна на всички стари тръби

Старите водопроводи от стоманени тръби трябва да се ремонтират и да се поставят нови полипропиленови тръби. Това е наложително не само ако се е получила авария и трябва да разкъртвате и сменяте. При основен ремонт непременно включете и смяната на старите тръби с тръби от полипропилен.

Теч или спукана тръба може да причини големи щети

Течът от тръба поради запушване или спукване може да причини подуване на дървен под, заливане на вещи и мебели, а може да наводни и съседите отстрани или отдолу, в зависимост от мястото на теча. При първите признаци на теч се обърнете към професионалисти по откриване на течове в София или страната за отстраняването му и непременно обсъдете с тях подмяна на тръбите с нови, полипропиленови.

смяна на стари водопроводни тръби

Кое е основното при смяната на ВиК тръбите

Когато се планира смяна на старите тръби на ВиК инсталацията, основната дейност е смяната на щранговете. Те са най-важните части в инсталацията – както вертикалните, така и хоризонталните щрангове. Вертикалните осигуряват стигането на чистата вода до домакинствата, а хоризонталните свързват инсталацията с водопроводната мрежа.

Изваждането на старите метални тръби

Първо трябва да се разкъртят стените, за да се демонтират извадят старите метални тръби. Това е обемиста работа, затова за ремонт е добре да предвидите време на отпуск.

Предимствата на полипропиленовите тръби

Новите полипропиленови тръби, които масово замениха старите железни такива, са без риск от корозия.

Повърхността им е гладка и няма възможност за отлагане на частици вътре в тръбите.

Топлинните загуби при тези тръби са много по-малки в сравнение с металните, тъй като полипропиленът е лош проводник на топлина.

Срокът им на експлоатация е много по-дълъг – 50 години.

Полипропиленовите тръби могат да издържат и на много високи температура и налягане – до 70 градусова температура и до налягане 10 бара.

Какво е специфичното при монтирането на полипропиленови тръби

Полипропиленът има едно свойство, което трябва да се вземе предвид при монтирането на новите тръби. Това е много по-големият му коефициент на термично разширяване и свиване, което е още една разлика с металните водопроводни тръби. Разширяването и свиването на по-дълъг участък от тръбите може да е много по-голямо, ако този участък е по-дълъг и температурните разлики във водата, преминаваща през него, са по-големи. Ако удължаването и свиването са много големи, може да се предизвика дори повреда.

При монтирането на полипропиленовите тръби се взема предвид възможното свиване и удължаване във всеки участък и закрепването на тръбите трябва да не пречи на удължаването и свиването.

Монтирането на водомера

Монтирането на водомера на новите тръби също е сложна задача, която е по-добре да оставите на специалистите от КАНАЛИ-ТИНО. Правилно монтираният водомер ще отчита точно потреблението на вода и обратното.

Специалистите по водопроводни инсталации в София и страната осигуряват защита на водомера с кранове, снабдени с уплътнения и разположени преди и след него.