Топлоизолация на външната канализация

Защо е необходима топлоизолация на външните канализационни тръби

Когато живеете в къща или имате вила, грижата за външната канализация е ваша задача. Тя включва и топлоизолирането на тръбите. Когато настъпи зимният сезон и температурите паднат под нулата, водата в неизолираните тръби може лесно да замръзне. Така те стават непропускливи за отпадните води и създават огромен проблем за стопаните. Проблемът може да се отстрани само от фирма за отпушване на канали.

Но освен запушване може да се получи и пропукване на тръбите. Така отпадните води ще се оттичат направо в почвата. Ако няма съпътстваща характерна миризма от водите, е трудно да се установи къде е пропукването. Така ще се наложи разкопаване до установяване на точното място, а след това смяна на тръбите в този участък и закопаване.

За да си спестите тези неприятности и загуба на време и средства, погрижете се за топлоизолацията на външните канализационни тръби.

Топлоизолация на външната канализация

снимка: http://stroyusnulya.com/

Ако тръбите са разположени на достатъчна дълбочина, не е необходима топлоизолация

Трябва да посочим, че ако разположите канализационните тръби на достатъчна дълбочина, няма да се наложи поставянето на топлоизолация.

Необходимата дълбочина варира според вида на почвата. Ориентировъчната достатъчна дълбочина е между 1,50 м и 2,20 м.

Но това решение може да се окаже неприложимо в скалист район. Освен това ако се наложи ремонт на канализацията, той ще бъде доста скъп. Затова топлоизолацията е по-добрият вариант.

Целите на топлоизолацията

Топлоизолацията се поставя, за да се постигне следното:

  • да се осигури ниска топлопроводимост
  • да се защитят тръбите от агресивното действие на почвата
  • да се защитят тръбите от проникване на влага
  • да се увеличи срокът на годност на тръбите.

Затова с обвиването на тръбите с изолационен материал постигате няколко предимства. И най-важното – ще увеличите срока им на годност.

поддържане и ремонт на канализация

снимка: http://stroyusnulya.com/

Ако почвата не е влажна, можете да използвате дървесни стърготини, сгурия, керамзит

Ако почвата в района на дома или вилата ви не е влажна, можете да посипете около тръбите с дървесни стърготини или със сгурия. Можете да използвате и керамзит – екологично чист изолационен материал, който представлява керамични гранули.

При влажна почва първо трябва да поставите дървени или метални улеи

Ако почвата е влажна, топлоизолиращият материал също ще се навлажни и няма да може да изпълнява изолационната си функция. Затова преди да положите тръбите, трябва да поставите дървени или метални улеи, които няма да допускат навлажняването на изолационния слой.

Най-подходящите изкуствени топлоизолационни материали

В магазините ще намерите различни изолационни материали, с които можете да защитите тръбите от ниските температури. Важно е те да не съдържат целулоза, защото тя се разгражда бързо. Ето какви материали можете да използвате за топлоизолация на тръбите:

  • пенополистирол
  • пенопласт
  • стъклена вата
  • пенополиуретанова изолация

Преценете всички фактори за избор на подходяща топлоизолация

Важно е отначало да обмислите начина на топлоизолиране и какъв материал ще е най-подходящ. Посъветвайте се със съседи, които имат опит в тази дейност. Трябва да вземете предвид и вида на почвата в района ви.

Най-добрите съвети могат да ви дадат специалисти по поддържане и ремонт на канализация. Консултация и съдействие ще получите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД.