Какво да имате в предвид при поставяне на външни канализационни тръби

За тези, които се заемат с прокарването на канализация до вила или селска къща, предлагаме основна информация за факторите, които трябва да вземете предвид, за да се справите със задачата. Съветите се отнасят за външни канализационни тръби.

Факторите включват не само диаметъра на тръбите, но и налягането, на което трябва да издържат, както и избора според формата на сечението и някои други важни условия:

  • температурата и степента на агресивност на канализационните води
  • обемът на отпадъчните води в периодите на максимално натоварване
  • какви са средните минимални температури през зимата – това е важно за изолацията на тръбите
  • дълбочината на полагане на тръбите
  • особеностите на почвения слой.
избор на канализационни тръби

снимка: https://remstroiblog.ru

При избора на диаметъра на тръбите вземете предвид и дебелината им

При избора на диаметъра на тръбите за канализация е важно да не забравяте, че общият диаметър зависи и от дебелината на самите тръби. Включете и дебелината, а не само вътрешния диаметър, когато правите избора.

Ако избирате тръба, поемаща канализационните води от две или повече къщи или вили

За битовата канализация стандартният диаметър е 110 мм. Това е достатъчно за поемане на канализационните води от селска къща или вила. Ако избирате диаметър за тръба, която ще поема потока от две или повече вили или къщи, диаметърът на поемащата тръба трябва да се увеличи в съответствие с изчисленията по проекта.

поставяне на външна канализация

снимка: https://remstroiblog.ru

 

Кога да изберете тръби с елипсовидно, полукръгло и правоъгълно сечение

Тръбите с елипсовидно напречно сечение се използват, когато почвата оказва силен натиск върху тръбите или когато натоварването от канализационните води е високо.

За плитко разположение на канализационни тръби, на дълбочина до 1 метър, можете да използвате тръби с полукръгло или правоъгълно напречно сечение.

смяна на тръби за външна канализация

снимка: https://remstroiblog.ru

Кога е необходима изолация на канализационните тръби

При плитко разположени канализационни тръби е задължително да ги покриете с изолация, тъй като при ниски температури през зимата те могат да се спукат от замръзване на водите в тях.

Как можете да съедините отделни канализационни тръби

Съединяването на отделните тръби може да се извърши по няколко начина:

  • Чрез заваряване – това може да се окаже трудно, тъй като за заваряването е необходимо специално оборудване. Могат да се заваряват не само метални, но и пластмасови тръби. Тук трябва да вземете предвид, че при ремонт този вид съединяване е много неудобен и ще усложни ремонтните дейности.
  • Телескопично съединяване – при този вид свързване по-тясната тръба се вмъква в по-голямата. За постигане на херметичност трябва да се поставят уплътнения.
  • Съединяване на тръби с еднакъв диаметър чрез външен гумен пръстен. Това е най-удобният начин, не създаващ затруднения при ремонт или ако трябва да се замени дадена тръба, а не да се смени целият участък от канализацията.

Правилният избор на външни канализационни тръби, които са достатъчно здрави, надеждни, устойчиви на агресивността на канализационните води и на екстремни зимни температури, ще ви осигури външна канализация, която ще служи дълго и безпроблемно. Важно е да предвидите и по-благоприятни условия при евентуален ремонт, като изберете подходящия начин на съединяване на отделните тръби.

свържете се с насСвържете се с КАНАЛИ ТИНО ЕООД за консултация и професионална помощ при поставяне и ремонт на канализационни тръби.