Избор и монтиране на сифон за душ кабина

Душ кабината отдавна навлезе трайно в бита. Тя помага да не се мокри цялата баня и с модерен дизайн в различни варианти я прави по-привлекателна. Може да се постави не само в голяма баня. На пазара можете да намерите компактни модели за малка по пространство баня.

Избор на сифон

Правилният избор на сифон е много важен. Това е връзката на дъното на душ кабината с канализацията. Той трябва да отвежда добре водата и да не позволява на газовете от канализацията да се връщат през него. За да се постигне това, трябва да се избере подходящ сифон.

Разнообразие от сифони

Предлаганите на пазара сифони са в различни модели. Те се различават по височина, форма, разположение на елемента за отвеждане на водата към канализацията. Елементът за отвеждане също е различен, както по дължина, така и по конфигурация.

Трябва да имате предвид, че сифонът може да се продава отделно, а може да се предлага и в комплект с преливник. Ако купите отделно сифон, ще трябва да купите и преливник.

Устройство на сифона

Ето елементите на сифона:

 • решетка за отвора на преливника
 • уплътнение за решетката
 • елемент за отвеждане
 • уплътнение под елемента за отвеждане
 • съединителен винт
 • основна част, която създава така наречения „воден затвор“.

Съединяване с канализацията

Свързването с канализацията може да се изпълни или чрез гофрирана тръба, или с тръба, разположена под наклон.

Трябва да се прецени и дали за вашата баня и за мястото на разполагане на коритото е подходящ сифон с хоризонтално или с вертикално оттичане.

Видове сифони според начина на действие

Според начина на действие сифоните са три вида: обикновен, автоматичен и клик-клак.

 • Обикновен сифон

Това е най-разпространеният модел. При обикновения сифон при затворено положение водата се събира в резервоара. Когато се отвори, водата се оттича в канализационната тръба. При обикновения сифон задействането е ръчно. Това е недостатък, но за сметка на това той е най-евтиният вариант.

 • Автоматичен сифон

При автоматичния сифон има специално лостче, чрез което отворът за оттичане се отваря и затваря.

 • Сифон тип клик-клак

При клик-клак сифона отварянето и затварянето на канала става чрез бутон, който се намира на нивото на стъпалото.

Какво трябва да се има предвид при избора на сифон

Някои душ кабини се предлагат заедно със сифон в комплекта. Но ако в комплекта на купената от вас душ кабина няма сифон, ето какви са факторите, които са важни за правилна покупка:

 • На първо място, изборът зависи от пространството между коритото и пода.
 • Трябва да се измери диаметърът на изпускателния отвор.
 • Трябва да се вземе предвид пропускателната способност, тоест с каква бързина резервоарът ще се изпразва от водата и колко често ще трябва да се почиства той. При душ кабините средното количество използвана вода е 30 литра в минута. Ако душ кабината има допълнителни функции, като хидромасаж, използваната вода е в по-голямо количество.
 • Дали коритото е ниско или високо – за ниски корита се използват сифони с по-малък диаметър.

Изборът и инсталирането на сифона са важни, от тях зависи правилното и безпроблемно функциониране на вече инсталирания сифон.  Ние от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД сме специалисти по видеодиагностика и отпушване на канализация и затова при нужда може да се възползвате от нашите услуги за почистване и отпушване на сифони на душ кабини.