Какво да правим при авария в канализацията

Редовната профилактика може да помогне за предотвратяването на авария, но обикновено се замисляме за това едва когато в дома се оформи аварийна ситуация. Тогава първо трябва да се обадим на фирма за отпушване на канали и за аварийни канализационни ремонти. След като бъде отстранена аварията, трябва да се консултираме със специалистите колко често е необходимо профилактично почистване на каналите.

 

авария в канализацията

 

Авария поради неоттичане на водата

Неоттичането на водата се дължи на запушване. Такова запушване може да е натрупване, наслоявало се постепенно. Ако с отпадните води се изхвърлят остатъци от храни, особено мазнини, те полепват по каналите и привличат и всякакви други замърсявания.

Аварии в канализацията се случват някъде по-често, а другаде по-рядко. Но те са неизбежни при претоварването на каналите с отпадни води с много отпадъчни замърсявания, попаднали в каналите след това. Особено лесно се отлагат мазнините, които започват да привличат големи количества всякакви други замърсявания от отпадните води.

При изхвърляне в канала на хигиенни материали или изпускане на предмет – уред, детска играчка или нещо друго, което лесно може да заседне, бързо се образува запушване.

Ако запушването е все още непълно и има някакво оттичане, можете да пробвате да изсипете в канала първо чаша сода бикарбонат, а след това чаша оцет. Между двата продукта протича бурна реакция. Добре е да покриете отвора на канала с нещо и да изчакате поне два часа. След това изсипете няколко литра гореща вода, за да промиете.

При пълно запушване

Ако запушването е пълно, е по-добре да изчакате специалистите по ВиК ремонти. Не се знае какво е предизвикало запушването. Професионалистите установяват това чтез диагностика и преценяват как да постигнат отпушване. Опитите за отпушване с препарат със силни химикали могат само да влошат нещата. Може да се стигне и до връщане на отпадните води и може да наводните помещението.

Ако се запуши тоалетната и знаете, че има изпуснат голям предмет, можете да демонтирате меката връзка след тоалетната чиния, защото често такива предмети засядат там. Но ако установите, че предметът е преминал по-нататък в канализацията, се обадете на екип по аварии в канализационната система. По-тесните отпадъци могат да достигнат до вертикален щранг и да предизвикат запушване там. Хигиенните материали често причиняват такива запушвания. Само специалисти с професионални уреди могат да установят къде са заседнали запушващи материали и предмети и да ги извадят. Нашият екип използва професионални спирали, към които има различни накрайници, подходящи за различни запушващи материали. Ако запушването е във вертикален щранг, използваме ревизионна шахта, за да махнем големите отпадъци.

Авария поради повреда на тръби

Повредите на тръби могат да предизвикат теч или запушване. Старите видове тръби – метални и каменинови, по-лесно се повреждат. Могат да се пукнат, счупят или разместят сегменти от тръби, особено в частта от каналите, които свързват сградата с уличната канализация.

Нашите специалисти извършват оглед, за да установят къде има повреда. Във външната канализация може да се наложи да се изкопае теренът, за да се открият тръбите.

Когато тръба в тази част на канализацията се спука или счупи, тя може да се запуши от намиращи се наоколо камъни, строителни отпадъци и други.

За да се отстрани аварията, трябва да се махне повреденият сегмент и да се постави нов сегмент, който да се свърже с тръбите и да се възстанови възможността за нормално оттичане.

Справянето с този вид аварии не е възможно с усилията на неспециалисти. За всякакви аварии е разумно и пести много неприятности обаждането до професионална фирма за ВиК услуги – КАНАЛИ-ТИНО ЕООД. Колкото по-бързо ни се обадите, толкова по-лесно ще се справим с аварията и ще ви спестим големи неудобства и неприятности. Ние сме на ваше разположение.