Какъв вид канализационна система да изберем за къщата

Много хора мечтаят за къща на село и осъществяват мечтата си, купувайки стара къща или изграждайки нова. Канализацията е важна част за осигуряване на удобство и комфорт в къщата.

канализационна система за къщата

Сложно ли е да се изгради канализация за къща

Ако имате предходен опит, а дори и да нямате, но се поинтересувате как се изгражда канализация, няма да е сложно да се снабдите с такава, изградена от вас самите. Тази статия също ще ви бъде в помощ. Тук ще ви запознаем с основните стъпки, които трябва да преминете.

Какви видове канализация има

  • Септична яма. Много проста и лесна за изграждане, но има и доста минуси.
  • Канализационни кладенци. Това е система от кладенци, за която трябва да се копае много. Монтажът изисква доста труд, а и системата зависи от това, доколко редовно се извършват санитарни дейности.
  • Септичен съд. Тя представлява съд от пластмаса, стъклопластмаса или метал. Всъщност това е един по-практичен вариант на септичната яма.
  • Станция с дълбоко биологично прочистване. Това е може би най-ефективният вид, който е съвременен вариант на септичната яма, но той има и своите недостатъци. А предимството е, че пречистената вода може да се отвежда някъде в двора или парцела.

Как да изберете най-подходящия вид канализация

  • На първо място, трябва да прецените какъв обем отпадни води ще се преработват. В системите за преработка се използват специални бактерии. Ако не се захранват редовно, те ще станат неработоспособно. Затова трябва да вземете предвид и честотата на пребиваване в къщата. Ще живеете ли постоянно в нея, или ще ходите само за почивните дни?
  • Вторият етап е да изберете дали ще изградите енергозависима или енергонезависима система.
  • Трябва да вземете предвид и технологията на пречистване на отпадните води. След като преминат през първата част на преработващата система, отпадните води постъпват във втората част, където може да има различия, например допълнителни филтри.

видове канализация

Разликата между енергозависимата и енергонезависимата системи

Енергозависимата канализация е по-удобна и преработва отпадните води по-бързо. Но за да осигурите енергия, ще трябва да инсталирате помпа или компресор. Без подаване на електричество няма да можете да използвате системата с енергия.

В енергонезависимата система течността се движи със собствен ход. Самото пречистване отнема доста време. За да може такава система да работи добре, обемът на съда трябва да е три пъти по-голям от този, който бихте избрали при ежедневно използване на вода.

Как се пречистват отпадните води

Под въздействието на гравитацията или принудително отпадните води попадат в първата част на канализацията, където твърдите частици падат на дъното.

Във втората част на канализацията се извършва обработване на отпадъците от анаеробни микроорганизми – те не се нуждаят от кислород. Тези микроорганизми се намират на филтъра, през който преминава водата.

Различията в технологията на пречистването са във втората част на преработващата система. Например зад втората част можете да поставите още един филтър, за по-добро пречистване.

В третата част на системата се оставят да престоят остатъците, които още не са се разложили. А след това водата преминава по-нататък. Системата може да се изгради без трета част. Тогава водата ще се изпуска в почвата.

Освен анаеробните микроорганизми могат да се използват и аеробни – изискващи кислород в средата. Тогава след втората част отпадните води постъпват във въздушен резервоар, в който се подава въздух, за да могат бактериите да работят.

Има и системи с използване и на двата вида бактерии в една и съща част. Такива системи са много компактни и удобни.

Как се пречистват отпадните води

Изборът на вида на канализационна система за къща може да бъде по-лесен, ако се консултирате със специалисти – те ще ви помогнат и при преценката на условията, и при изграждането на самата канализация.

Специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД могат да поемат поддръжката на вашата канализационна система и да се ангажират при запушвания на канала, мивката, сифона или тоалетната чиния.