Полагане на канализационни тръби – специфика на монтажа и съвети от специалисти

Ако искате да положите канализационните тръби сами, възползвайте се от тези съвети на професионалистите

Ако строите нов дом или ремонтирате стар, можете да се заемете със задачата за прокарване на канализационните тръби. За целта трябва да имате необходимото време, желание, а и основни познания. Такива познания, предложени от професионалисти в тази област, ще разгледаме в настоящия материал.

Тръбите на вътрешната канализация

За втърешната канализация се препоръчват тръби от PVC или полипропилен. Те са издръжливи и са евтин вариант.

Размерите на диаметъра на тръбите за вътрешната канализация трябва да бъдат между 40 и 50 мм или между 100 и 110 мм.

тръби за вътрешна канализация

Какви фитинги да използвате за съединяване на отделните тръби

Когато осигурявате тръбите за вътрешната канализация, трябва да предвидите и съответните фитинги. Те трябва да са с диаметър, съответстващ на диаметъра на тръбите, които съединяват, включително и фитинги за съединяване на тръби с по-малък диаметър с такива с по-голям диаметър.

Други необходими материали за вътрешната канализация

Другите материали, които ще ви трябват, включват уплътнения, муфи, преходници. Ако се затруднявате с избора или не сте сигурни какви материали да осигурите, обърнете се към професионална фирма със специалисти по канализация.

С какво да режете тръбите до необходимата дължина

Много важно е да осигурите ножовка или друг инструмент, с който да режете тръбите, за да получите необходимата дължина.

След като разрежете, трябва да отстраните неравностите по ръбовете на тръбите с подходяща пила.

Наклон на тръбите на външната канализация

За да се получи правилно оттичане на канализационните води, тръбите на външната канализация трябва да се монтират под подходящ наклон, който осигурява скорост на придвижване на водите от 0,7 метра в секунда до 1 метър в секунда.

Тръбите с по-малък диаметър трябва да се разположат под по-голям наклон, отколкото тръбите с по-голям диаметър. За тръби с диаметър между 40 и 50 милиметра е подходящ наклон от 3 сантиметра за вески метър от дължината на тръбата. А за големите тръби, с диаметър 100 – 110 милиметра наклонът трябва да бъде 2 сантиметра наклон за всеки метър дължина. Във външната канализация се използват и тръби с диаметър 150 мм, за които подходящият наклон е 1 сантиметър.

Как се сглобяват тръбите

Първо трябва да се уверите, че уплътняващият пръстен е поставен добре.

Тръбите трябва да се почистят от прах и замърсявания.

Силиконовото лепило се нанася на края не едната от тръбите, които ще се съединяват, и тогава се сглобяват.

Закрепване на тръбите

Закрепете добре всички части на тръбите от вътрешната канализация, като използвате закрепващи елементи. Трябва да ги поставите на разстояние един от друг, не по-голямо от десетократния диаметър на тръбата. Например ако диаметърът на тръбата е 100 мм, закрепващите елементи трябва да се поставят на 1 метър един от друг.

За външната канализация освен закрепването е важно и да се осигури добра изолация, която да не дава възможност за замръзване на отпадните води през зимния сезон. За това, каква изолация да поставите, най-добре се консултирайте със специалисти по полагане на канализация.

Освен тези основни съвети допълнителна информация и помощ за полагане на канализационни тръби, закрепването и изолацията им можете да получите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД.