Съвети от водопроводчик за правилна поддръжка на водопровода

Редовното и правилно поддържане на водопровода включва бързи мерки при най-малките проблеми

Немислимо е да живеем без вода, затова е трудно, когато поради авария спират подаването дори за няколко часа. За да дадем своя принос за доброто състояние на водопроводния ни участък, трябва редовно да го поддържаме. Правилните грижи ще гарантират доброто му състояние и така ще се предотвратят аварии. Към правилните грижи спадат и навременните действия при установяване на проблеми. С някои проблеми можете да се справите и сами, но други изискват намесата на професионална фирма.

Нека разгледаме основните места, в които възникват проблеми – признаци на назряващи повреди във водопроводната система.

 

Крановете в кухнята, банята и в другите стаи

Да започнем от крановете. Във всеки дом има минимум два крана, в кухнята и в банята. Когато някой от крановете започне да капе, това изглежда дребен проблем, който мнозина оставят без да вземат мерки за отстраняването. Но капенето може всеки момент да се усили и да избие в силна струя вода – така ще се стигне до наводнение. Когато кранът започне да капе, извикайте майстор да го прегледа, да смени елементи или целия кран.

 

запушване на водопровода

 

Сифоните

Запушванията на сифоните са друг вид проблеми, които могат да причинят големи повреди. Признаците за тези запушвания са видими още в началото – когато водата започне да се оттича в сифона по-бавно от обикновено, това означава, че е започнало да се образува запушване. Такива запушвания са особено чести в банята, където в канала попадат косми, шампоан и други отпадъци. Трябва още щом забележите забавянето на оттичането на водата, да приложите някои от популярните средства за отпушване, като сода и оцет, сода и сол или препарат от магазина. Но тъй като запушванията много често се дължат на натрупване на мазнини в даден участък, а препаратите за отпушване са силно киселинни, се получава химична реакция и се образува сапун. Тогава запушването ще стане по-солидно и няма да имате друг избор освен да потърсите специалисти по машинно отпушване. Те използват отпушващи машини със спирали, които се вкарват във водопроводните тръби и се въртят навътре и навън – така се разбиват натрупаните отпадъчни образувания.

 

Местата, в които се образува мухъл, са индикации за наличие на влага

На много места в дома може да се образува мухъл. Това образуване означава, че се натрупва влага, а влагата може да се дължи на изтичане на вода в някой участък на водопроводните тръби. Разбиването на стената е сериозна работа, а при наличието на съвременни средства за диагностика – инфрачервени камери, които установяват със сигурност дали в дадения участък има теч и къде точно е той, не е необходимо да се разбива предварително, преди да сте сигурни, че течът е точно в дадения участък.

 

Профилактични прегледи на водопроводната инсталация

Спестете време и разходи за големи ремонти чрез профилактични прегледи на водопроводната ви система от професионалисти. Фирма КАНАЛИ-ТИНО разполага с професионално оборудване за диагностика и отпушване на мивки и сифони. Специалистите от фирмата ще направят цялостен преглед, ще проверят състоянието на сифоните, на тръбите, на отводнителните канали, ще установят и отстранят започващите запушвания и при установяване на проблеми – пукване на тръби, разхерметизиране и други, ще предприемат мерки за отстраняването им.