Видеодиагностика на канали

С помощта на видео диагностиката ние можем да установим причината за честото запушване, течове и проблемите в канализацията.

Камери и технологии за видео диагностика

КАНАЛИ-ТИНО ЕООД разполага с най-новата професионална технология на марките Rothenberger, Vivax, Wohler, Radiodetection и Telespec за откриване на проблеми и течове във всички видове тръби от ф40 до ф1500. С модерната система за проверка с ТВ камера се намира с голяма прецизност всякакъв вид щети, които могат да се появят в тръбопровод или други съоръжения. Така ремонти могат да бъдат предприети с пълна гаранция, спестяват се губене на време и излишни разходи.

24-7-icon Свържете се с нас при нужа от видеодиагностика за откриване на проблеми и течове във всички видове тръби.

видеодиагностика на канали

Кое налага видеодиагностика на канал

Причините, поради които се налага да се извърши видеодиагностика на един канал могат да бъдат различни:

  • Счупвания;
  • Лоша експлоатация;
  • Пропадане и преместване на каналите;
  • Разместване или счупване на тръбата;
  • Проникнали корени в канала;
  • Попаднали строителни отпадаци;
  • Попаднали твърди предмети и всякакви други неразлагащи се предмети.

При често повтарящи се запушвания на канали е препоръчително да се направи видеодиагностика, за да се установи каква е причината. В такива случаи се свържете с екипа на КАНАЛИ-ТИНО ЕООД, за да дойдем на място и да извършим оглед на проблема. Заснетият материал се записва и преглежда, след което лесно може да се установи от какъв точно ремонт се нуждае канализацията, за да се отстрани причиниата за честите запушвания.

Като специализирана фирма за отпушване на канали КАНАЛИ-ТИНО ЕООД разполага с два вида камериза оглед на канали – камера с жило и робот камера. Всяка една от тях е предназначена за работа в тръби с различни размери.

Кога може да се извърши видеодиагностиката на канала

Видеодиагностика на канала може да се направи само след като се отпуши тръбата, за да може да се проникне навътре. Тогава може да се пусне камерата за видеодиагностика и да се види какво е причинило запушването.

Как се извършва видео обследването

Как ще се извърши диагностиката с камера зависи от мястото, на което ще се прави обследване – дали е водосток, главна канализация или канал на кухнята.

Камерата с жило е за тръби с по-малък диаметър и труден достъп.

Ако се нуждае от обследване водосток, то трябва да се разглоби водосточната тръба, за да се осигури достъп откъдето да се пусне камерата вътре в тръбата.

Когато мивката ви се нуждае от видеодиагностика,  се разглобява отдолу, за да има пряк достъп до тръбата и да може да се пусне камерата директно в канала.

Когато проблемът е в главната канализация, камерата може да се пусне като се демонтира примерно тоалетната чиния или ако има ревизия.

Също така може да се осигури достъп от шахтата в мазето.

Използването на роботизирана камера е удобно за тръби с по-голямо сечение и тогава тя се пуска директно от външните шахти.

Камера с жило

Апаратурата ни е снабдена с гъвкава камера, цветна и записваща, с дължина на жилото 50 метра. Този тип камера позволява поглед във вътрешността на тръбите от ф40 до ф250. С нея се констатира проходимостта на каналите, тяхното състояние, разклонения, връзки и снадки, мазнини, наличието на корени, строителни отпадъци, пръст, камъни и др.

През цялото време на огледа с камерата жилото се прокарва във вътрешността на канала и заснетата информация се предава в реално време на цветен монитор. Когато се открие мястото на проблема, може да се извърши щателен оглед от всички посоки, тъй като камерата има въртяща се глава, с помощта на която може да се направи подробен оглед.

Всички открити проблеми могат по-късно отново да се прегледат на направения от камерата видео запис. Така ние заедно с клиентите преценяваме каква е ситуацията и по какъв начин можем да решим кардинално и трайно проблема със запушванията.

Камера за видеодиагностика на канали ф50

Камера за видеодиагностика на канали ф50

Робот Камера

Робот камерата е дистанционно управляема камера с брояч на метрите и фокус с възможност за диагностика на тръби от ф250 до ф 1500. С този вид камера могат да се с възможност за заснемат тръби с дължина до 150м. Като се констатира проходимостта на канала, неговото състояние, разклонения, връзки и снадки, наличието на мазнини, проникнали корени, отложени строителни отпадаци, пръст или камъни.

Това, че камерата има брояч на метрите, позволява да се локализира точното място на съществуващ проблем или да се предвиди възникването в бъдеще на проблем поради дефект в канализацията.

Проблемните участъци могат да се заснемат с добро качество чрез по-добро фокусиране на обектива и след това да се прегледат записите, за да се направи диагностиката.

Важно е да се установят рисковите места в канализацията, за да се предотвратят настоящи или бъдещи проблеми със запушвания, дължащи се на по-сериозни причинители като  счупвания, размествания или замърсители.

При желание на клиента, ние от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД може да предоставим запис от диагностиката на канала, записан на CD диск или USB стик.

Нашият екип ще обсъди с вас констатираните проблеми, начините за тяхното отстраняване и ще предлажим най-добрите варианти за тяхното решаване.

Ако имате често повтарящи се проблеми със запушване на канализацията, ако не сте наясно с това какъв е причинителя на това запушване, най-добре е да се свържете с КАНАЛИ-ТИНО ЕООД, за да се обследва обстойно канала с видеодиагностика и да се реши кардинално проблема като спестяване за в бъдеще време и разходи.

Камера за видеодиагностика на канали от ф160 до ф400.

Камера за видеодиагностика на канали от ф160 до ф400

Кога и как се вижда това, което се заснема

Състоянието на тръбите се вижда на момента в реално време. Камерите ни са цветни и са снабдени с монитор, на който се вижда целия път, по който преминават. Въртящите се глави позволяват да се извърши максимално пълен оглед на всички посоки.

Освен картината в реално време, може да се предостави видеозапис на клиента, ако има желание.

Как помага видеодиагностиката за отстраняване на проблема с канализацията

След като с помощта на камерата установим даден проблем, можем да локализираме точното му място с помощта на локатор. Така може след това по-лесно да се работи по отстраняването му.

Каква е разликата между камера с жило и робот камерата

Камера с жило е така наречената бутаща камера и е за по-малък диаметър тръби и принципа на работа и е с бутане, понеже е с твърдо жило за да позволява да се бута на вътре.

Роботизираната камера е тип количка и се движи самостоятелно с колелца, като се управлява дистанционно с контролер.

Кога е необходимо да се направи проверка на състоянието на тръбите

Когато има чести запушвания или когато по време на отпуването специалистите усетят , че има някакъв проблем е необходимо да се прави обследване с камера, за да се установи дали има по-сериозен причинител, довел до поражение на тръбите.

Колко продължава видеодиагностиката на канал

Времетраенето за видеодиагностика е зависи от дължината на обследвания участък и условията за работа. В нашата практика сме установили, че при нормална канализация цялата процедура с камера с жило на един брой канал отнема приблизително около 30 минути, а с роботизирана камера при дълго трасе е възможно да отнеме и цял ден.

Често задавани въпроси

Въпрос Отговор
Какво оборудване използвате за видеодиагностика? Оборудването, което използваме е от различни по големина камери. В зависимост от диаметъра на тръбите се преценява коя камера е най-подходяща. Камерите ни са на професионалните марките - Rothenberger, Vivax, Wohler, Radiodetection и Telespec.
Може ли да се обследва с камера запушена водосточна тръба? Запушените водосточни тръби могат също да се обследват с камера, като предварително се налага да се разглоби тръбата и да се освободи място, за да се пусне камерата.
Извършвате ли ремонти при констатирани проблеми? За сега не се занимавам с ремонти на канали.
Колко бързо може да се отзовете при повикване? При повикване винаги се стараем да реагираме максимално бързо - за видеодиагностика с камера с жило се отзоваваме в рамките на 1-2 часа, а за обследване с роботизирана камера е необходима предварителна уговорка.
От какво зависи (как се определя) цената за видеодиагностика? Цената се определя от дължината на тръбите, техният диаметър и броя на каналите, които трябва да се прегледат.