Какво трябва да правим, за да не се налага да викаме фирма за отпушване на канали

Всеки отпадък, попаднал в канала, може да предизвика проблем

Запушване в канала? Много често се сблъскваме с този проблем. Ясно е, че всеки по-голям отпадък от храна или опаковка може да го предизвика. Но и по-малките и на пръв поглед непроблемни отпадъци могат да послужат за основа за натрупване на всякакви частици в тръбите. Освен това трябва да помним, че от всеки от нас зависи да не замърсяваме околната среда с химикали, като ги изхвърляме в канала. Затова съставихме списък от храни, които могат да изглеждат лесно преминаващи през тръбите, но всъщност лесно залепват по вътрешността им или на удобни места като снадки и разклонения. И не на последно място, ще напомним за вредата от химикалите, която причиняваме на средата.

Храни, които могат да причинят запушване

Най-добре е да не рискувате, когато се изкушавате да изхвърлите дори малки количества от храни, изглеждащи дребни и лесно отмивани. Такива са брашното, макароните, оризът. Те могат да полепнат по тръбите и да привлекат и други частици и след известно време да се наложи отпушване на канализация. Макароните и оризът набъбват във вода, а брашното образува лепкава каша.

Ще ви посъветваме и да не пускате в канала дори малки частици от черупки от яйца. Те могат да заседнат около снадка или в разклонение, или в извивка на тръбите, а острите им ръбове лесно привличат всякакви други остатъци от храна, което е предпоставка за образуване на все по-голям слой натрупване.

Утайката от кафе и чай също може да предизвика такъв проблем. Внимавайте, ако сте сред редовните консуматори на тези напитки. Особено проблемна е утайката от кафе – попитайте специалисти по отпушване на канали и ще ви кажат колко често при разбиване на запушващ слой се оказва, че той е образуван основно от такава утайка.

Дори най-дребните отпадъчета създават рискове

Често в бързината при миене на плодове много хора отлепват мъничките етикетчета от тях и ги хвърлят в мивката, а след това те се оказват в канала. Етикетчетата от торбички чай също изглеждат безобидни. Но не забравяйте, че малките частици се събират в отпадните води и заедно причиняват рискове от запушване.

Изхвърлянето на всякакви количества лекарства и препарати замърсява околната среда

Не изхвърляйте в канала лекарства. Това предупреждение е свързано както с риска от запушване, така и с този от замърсяване на околната среда. Капсулите лесно могат да се превърнат в лепкава маса и да допринесат за привличане на нови частици отпадъци. А и всички лекарства съдържат химикали, които в крайна сметка ще попаднат във водата и почвата, след като ги изхвърлите в канализацията.

Може да имате останали малки количества препарати за почистване и да искате да ги изхвърлите в канала. Не го правете. Потърсете информация за места, в които приемат такива препарати, както и лекарства с изтекъл срок на годност и излишни лекарства.

Чистотата на дома включва и чистота на канализацията. Грижата за опазването й е свързана с избягване на изхвърлянето на всякакви отпадъци. Трябва също да помните, че всеки трябва да пази околната среда от замърсяване, а това замърсяване може да се увеличи чрез изхвърляне на химикали, препарати и лекарства в каналите.

За да поддържате канализацията ви чиста, потърсете специалистите от КАНАЛИ-ТИНО ЕООД за машинно отпушване и промиване на каналите ви.