Видеодиагностика на канали до ф250 с камера с жило

Видеодиагностиката е задължителна, когато има чести запушвания на един и същ канал, за да се установи какъв е източника на проблема. Вече не е необходимо да се кърти, без да се знае точното място, където е проблемът. След като се приключат дейностите по отпушването, се прави оглед на тръбите с видеокамера. Видеодиагностиката е задължителна, за да се установи къде има вероятност от ново запушване, ако някъде е започнало натрупване на отпадъци.

 

Видеодиагностика с камера с жило

 

Камера с жило за оглед на тръби с малък диаметър

Когато тръбите са с малък диаметър, от ф40 до ф250, се използва камера с жило. Тя е с въртяща се глава. Жилото има дължина 50 метра. То прониква навътре в тръбите, като осигурява цветна картина и показва не само каква е проходимостта на самите тръби, но и в какво състояние са, оглеждат се и връзките и снадките между тръбите и разклоненията.

По време на огледа на канала с видеокамерата, докато жилото се движи навътре в канала и се извършва огледът му, картината се наблюдава на цветен монитор. При забелязване на потенциално място за възникване на проблем се извършва оглед от всички страни.  Въртящата се глава на камерата дава възможност за такъв подробен оглед.

По време на огледа с жилото на камерата се извършва и видеозапис, който впоследствие се проучва внимателно, за да се установят подробно точните обстоятелства – къде точно са потенциалните проблемни места – запушване, спукване, пробиване на тръбите, какво може да причини запушване в близкото бъдеще.

 

Причините за проблеми в каналите

Една от честите причини за запушвания е натрупването на дребни частици от храна, косми и други, привличани и задържани от мазнините, които попадат в канала. При строителни и ремонтни дейности по невнимание може в канала да се изпуснат строителни отпадъци, които много бързо да причинят запушване. А в тръбите, които са извън къщи и блокове, могат да прораснат корени на дървета, които да нарушат целостта им.

Разбира се, има и други причини, които може да са в основата на проблема, довел до запушване на канала или теч. Играчки или дребни предмети, изпуснати от деца, хигиенни материали, както и всеки изпуснат предмет като инструмент например се превръщат в предпоставка за запушване. Местонахождението на такива предмети не може да се установи точно без оглед с видеокамера.

видеодиагностика на тесни тръби

Камерата с жило дава възможност за точно локализиране на потенциални места за бъдещи проблеми

След огледа вече е ясно къде може скоро да се появи проблем – запушване, спукване, разместване на снадки и други. Според потенциалните причини за проблеми трябва да се предприемат съответните дейности. Точното локализиране е много важно. Така не се кърти или копае излишно и се пестят труд и средства.

КАНАЛИ-ТИНО разполага с камера с жило за оглед на тръби с диаметър от ф40 до ф250. Обърнете се към нашите специалисти за видеодиагностика, за да избегнете проблеми в бъдещето.

Ако в дома или офиса ви има теч или запушване, докато каналът е пълен с вода, не можем да извършим диагностиката, тъй като видимостта не е добра. След като отстраним теча или запушването, ще извършим и подробна видеодиагностика, за да ви спестим бъдещи течове и запушвания.